Megint gasztro. Rengeteg témám lenne (hivatali ügyek, húsvéti készülődés, lányok úszásversenye), de a konyhai téma apropos-ját egy jól sikerült kenyérsütés adta. A recept a Főzzünk olaszul blogból származik. Már nem először tapasztalom azt (persze ez sok ételféleségre nem igaz), hogy az egyszerűbb receptek jobban bejönnek. A recept maga: 450g Weizen Mehl Type 1050 (ez magyarul 45 deka BL 80-as kenyérliszt, bár amit használtam, az félbarna kenyérliszt lehetett), 1,5 TL Salz (1,5 teáskanál só), 0,5 TL Hefe (fél kanál szárított élesztő), és 350g Wasser (azaz 3,5 deci víz). A száraz alapanyagokhoz folyamatosan kevertem egy fakanállal vizet, kifejezetten ragacsos (galuskatésztánál is keményebb) tésztát kaptam. Ezt 12 órára lefóliázva hagytam a konyhában. Reggel átforgattam (én még csak meg sem liszteztem), majd 250 fokon előmelegített jénaiba kanalaztam, és azon a hőmérsékleten lefedve sütöttem kb. háromnegyed órát. (Eredetileg 35 perc 250 fok, majd 20-25 perc 230 fok fedő nélkül lett volna, de az fogyott el, ami a szakácsoknak általában a leggyakrabban: az idő, közben ugyanis ebédet is főztünk). Az eredmény fent látható. Volt türelmem megvárni, míg kicsit kihűl (ez nem szokott menni), ilyen lett megvágva:
Korábban készült még - Dalmának már ebből "küldtem" születésnapjára - sajtos aprók:
Készült feketeköménnyel (megint rákattantam) és magyar mangalicakolbásszal is. Valamint a szokásos: elrejtettünk (nem nagyon) egy kutyát a képen :) |
Készült még sütőben pizza is, valamint muffin is - előbbi semmi különös, utóbbiról sztori is lesz egyszer. Jövő héten Anna születésnapja, már ma elkészül a répatortánk (Edit műve, én csak kuktáskodom), valamint kürtöskalács is. Utóbbi kétszer, a születésnapján visz be az osztálytársaknak (ez szokás, már az, hogy bevisznek valamit az ünnepeltek), szombaton pedig ittalvós buli (+3), illetve +5, de a két fiatalembert éjszakára hazaküldjük (valószínűleg) :) :) :)
foly. köv.