2012. március 24., szombat

Egy szokásos nap



...ami igazából két nap, de dramaturgiai okokból (már megint a lustaság) összevontam.

Jeges kapucsínó saját sütésű kürtös-kaláccsal

Tegnap és tegnapelőtt tehát gyakoroltam tanult szakmámat (sütöttem-főztem). Kürtös kalácsban lassan profik vagyunk, annyi tesztsütésen vagyunk már túl. Ma hajnalban Edit sütött a volt csoporttársainak, míg délelőtt én prezentáltam a kalácsokat, a délutáni vendéggyerekek kedvéért.
  
Igen, ezzel a bejegyzéssel az egoblogom átcsúszik a gastroblog kategóriába. Nincs itt semmi különös olvasnivaló tehát. Később a blogban lesz még kutya és gyerek is, elvben tehát minden adott a sikerhez :)


A mai menü további elemei: zöldséges quinoa - hogy főzzek valami angyalok konyhája szerűt is, már hiányzott a sok süti mellé. 

Jövő héttől fogyókúra :(





A fényképezőgép szerint ez egy mosoly :)
Burgonyaleves. No, ez nem aaaaz a leves, amelyet sokak által ismét megkedvelt (brrr.) MDP/MSZMP első titkára is emlegetett ("A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!"). Levesünk egy kicsit húsos zöldségleves, amelyben van krumpli (is). Németes étel, amint én feketeköményes-sajtos kürtöskaláccsal tettem nemzetközivé (szép szavak már megint sorban). Elég németesre sikerülhetett úgy gondolom, a másodikos osztálytárs is kétszer kért :)

És most, már csak Györgyi és Zsolt barátaim 'unszolására' is, a leves receptje, németből fordítva:


Kartoffelsuppe
 
1 Zwiebel (1 fej hagyma)
½ Stange Lauch (póréhagyma, ez nálunk most kimaradt)
2 Möhren (répa)
½ Knollensellerie (zeller)
1kg mehlig kochende Kartoffeln (lisztes burgonya - én 1kg helyett csak két nagyobb darabot használtam)
2 El Öl (2 evőkanál olaj - én kihagytam, viszont tettem bele úgy 1,5dl tejszínt és egy kis tejfölt - Schmand)
1,5l Gemüsebrühe (zöldség alaplé - vessetek a mókusok elé, én egy csökkentett zsiradék és só tartamú leveskockát használtam, és nyilván vizet)
1 Lorbeerblatt (babérlevél, ooops, ez kimaradt)
Salz (só)
Pfeffer (bors)
½ Bund glatte Petersilie (petrezselyem - én minden részét használom)
4 Paar Frankfurter Würstchen (4 pár frankfurti virsli)

A tejfölt, illetve azt, hogy kockázott bacont is főztem a levesbe ugyan nem ez a recept tartalmazta, a lányaim így csinálták a suliban. A technológiai folyamat roppant egyszerű: minden alkatrészt a virsli és a tejszín-tejföl kivételével hideg vízben főzni (a bacont is - nem kell pirítani), amíg meg nem puhulnak. Utána összeturmixolni, majd tejföl-tejszín és a felkarikázott virslivel készre főzni. Ennyi. Finom.

Én megmondtam, hogy ma nincs itt más olvasnivaló :)


folyt.köv.